Marktplaats Ontwijkt Belasting Via Ierland

MARKTPLAATSVolgens RTL boekt Marktplaats veel omzet, maar betaalt weinig belasting. Zo concluderen ze bij RTL na analyse van de jaarverslagen. ontdekte dat in Nederland geboekte advertentie-inkomsten rechtstreeks worden doorgesluisd naar Ierland.

In 2005 heeft Marktplaats afspraken gemaakt met de Belastingdienst dat zij geld mogen doorsluizen naar het buitenland, in dit geval Ierland. Hiervoor kreeg Marktplaats van Ierland  een vergoeding die lager was dan de geboekte advertentie-inkomsten. Marktplaats heeft zo in Nederland  een kleinere omzet laten zien dan de geboekte advertentie inkomsten. Bij een lagere winst hoeft Marktplaats minder belasting te betalen.

In het jaar 2009 liepen de afspraken met de fiscus af en vond Marktplaats een nieuwe manier om het op te geven winstbedrag in Nederland te minimaliseren. Van de 114 miljoen euro omzet werden veel kosten ingehouden op het gebied van marketing en PR. Specialisten denken dat de hoge kosten aan eBay worden doorberekent waardoor de winst lager uitvalt. Het betreffen hier geen illegale constructies maar dit zijn wel van die belastingtruucjes waar grote bedrijven vooralsnog mee weg komen maar die wel onder zware kritiek staan in zowel de media als de politiek.

In totaal betaalde Marktplaats volgens RTL in 2009, 2010 en 2011 ruim 6 miljoen euro aan belasting.

Leave a Reply