Double Irish Dutch Sandwich, Hoe Werkt Dat Nou?

Internetbedrijven zoals Google, Facebook en Twitter betalen minder dan 1% aan belasting over de inkomsten uit hun advertenties.

Belastingontwijking volgens de Double Irish Dutch Sandwich Strategie

De Double Irish Dutch Sandwich werkt bij internet bedrijven met advertentie inkomsten als volgt: Een buitenlands moederbedrijf verkoopt haar internationale rechten voor advertentie inkomsten door aan een dochterbedrijf in Ierland. Dit dochterbedrijf is formeel ingeschreven op belastingparadijzen zoals de Bermuda eilanden. Het Ierse dochterbedrijf leent de rechten in licentie uit aan een Nederlands dochterbedrijf voor een bepaalde vergoeding. Het Nederlandse dochterbedrijf sub licenseert de rechten daarna weer uit aan een 2e Ierse dochterbedrijf welke contracten uit advertenties sluit met buitenlandse ondernemingen.

Omzet van het 2e Ierse dochterbedrijf wordt zo beperkt omdat het vergoeding aan het Nederlandse bedrijf betaald en het Nederlandse bedrijf hoeft ook nog eens weinig vennootschapsbelasting te betalen. Het andere Ierse bedrijf betaalt niets omdat het op Bermuda is gevestigd.

Onderstaande video legt het nog eens fijntjes uit:

Conclusie: handig en oneerlijk truucje dat binnenkort ook zeer waarschijnlijk wordt aangepakt door de groeiende kritiek op deze constructie.

Leave a Reply