Afleveringen Jort Kelder “Belasting Betalen is Voor de Dommen”

Jort Kelder heeft een mooi programma gemaakt genaamd “belasting betalen is voor de dommen”.

In deze serie afleveringen gaat hij op zoek naar manieren om legaal belasting te ontwijken. Hij dieper in op hoe ons Nederlandse belastingstelsel werkt en legt met eenvoudige voorbeelden uit van welke regeltjes u gebruik kunt maken. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, dus ook voor u de modale belastingbetaler of zelfs grootaandeelhouder.

Deze eerste aflevering staat in het teken van de aangifte belasting.
Er worden tips gegeven over het aftrekken van ziektekostenverzekering. De basisverzekering is niet aftrekbaar maar de aanvullende ziektekostenverzekering kunnen namelijk meestal wel worden afgetrokken bij het opgeven van de belastingaangifte. Alle ziektekosten boven de 1,65% van het bruto jaarinkomen zijn aftrekbaar. Bekijk hieronder het eerste filmpje:


In deze aflevering gaat hij er dieper op in hoe Nederlanders op Curacao belasting kunnen ontduiken door erheen te emigreren en gebruik te maken van de gunstige belastingtarieven. Het was vlak voor de tweede wereldoorlog dat de beroemde notaris Smeets hier de Antillen Route uitvond. Met deze fiscale constructie probeerde notaris Smeets te voorkomen dat de Nederlandse bedrijven in Duitse handen vielen.

Fiscaal slachtoffer Jort zoals hij zelf grapt gaat in gesprek met een eigenaar van 1 van de 100 Trust kantoren op Curacao “belastingadviseur Ruud Tousaint”. Ze gaan dieper in op manieren om belasting te ontwijken en hebben het onder andere over het opzetten van een stichting particulier fonds Curacao. Volgens belastingadviseur Ruud Tousaint betaald een dergelijke stichting helemaal geen belasting omdat je dan in een 0% tarief zit.

Hier gaat Jort Kelder in gesprek met Trustee Pieter Cox en hebben ze het over de gunstige belastingregelingen in de E-Zone voor internet bedrijven. Dit kan ook voor Jort zeer interessant zijn omdat hij zelf ook een internet bedrijf heeft. In plaats van 25% vennootschapsbelasting wordt dan slechts 2% winstbelasting betaald. Voorwaarde is dan wel dat je de servers op Curaçao hebt staan en dat de telefoon en fax lijn vanaf Curaçao worden doorgeschakeld naar Nederland. Dit kan door een kantoortje te huren bij het Trustkantoor op Curaçao alwaar de telefoon en fax dan staan.

Er blijkt wel dat met een dergelijke constructie redelijk makkelijk kan worden gefraudeerd door domweg de zaken niet op te geven. Dit is uiteraard niet zonder risico en naar onze mening is het niet de moeite waard om dit risico te lopen aangezien u een stuk beter en zonder zorgen zult leven door alles wel volgens de regels te doen.

Deze aflevering staat in het teken van fiscale tips. Zo kunt u door maximaal te lenen bij de aankoop van uw eerste huis belasting besparen omdat de rente (nog) volledig aftrekbaar is en meer lenen bij een tweede of derde huis aankoop is niet meer volledig aftrekbaar. Gebruik bij een eerste huis geen eigen geld want eigen geld waardevast beleggen is voordeliger.

Ook zien we hier hoe een fiscaal slachtoffer door de belastingdienst wordt aangepakt.  Omdat deze mevrouw zich in Spanje had gevestigd zonder de belastingdienst in te lichten en geen bericht had gehad van haar belastingadviseur over een belastingaanslag had de belastingdienst een bericht geplaatst in de krant dat ze op zoek waren naar haar. Ze meldde zichzelf bij de belastingdienst wat leidde tot een 7 jaar slepende rechtszaak. De uitspraak door de Hoge Raad heeft nogal wat gevolgen gehad voor belastingadviseurs want nu is het zo dat fouten door de belastingadviseur niet zomaar meer kunnen worden toegerekend aan de belastingplichtige. Er kan nu door nalatenheid ook aan een belastingadviseur een boeten worden toegerekend.

Er wordt ook met een heuse belastinginspecteur gesproken over foutjes die er worden gemaakt bij de belastingaangifte

Hier bekijken we hoeveel inkomen een gezin dat net boven modaal zit ontvangt en dit blijkt erg weinig te zijn om het gezin te onderhouden. Daarnaast kijken we samen met staatssecretaris De Jager welke nieuwe belasting regels er zijn ingevoerd om deze inkomensgroep te enigszins te ontzien.
Zo is sinds 1 januari is de ww premie op nul gezet waardoor men netto meer loon ontvangt en zijn de lasten met 2 miljard verlaagd.

Ook krijgen we een mooie belasting tip voor mensen die een ontslagvergoeding krijgen van meer dan 80.000,- EURO. Zij kunnen met het opzetten van een stamrecht BV door het maandelijks te laten uitkeren van geld wordt er netto veel minder belasting betaald.

Hier bekijken we hoe de belastingdienst met een scanauto op zoek gaat naar belastingfraude bij bedrijfsauto’s. Zo mag men natuurlijk niet in het weekend de auto voor eigen gebruik gebruiken. Daarnaast controleert de scan auto of de auto’s op de weg wel de wegenbelasting betalen en of er een belastingschuld open staat. Op 1 dag hadden ze op 1200 scans 40 hits. Ook wordt er behandeld hoe de FIOD mensen in het buitenland opspoort en hoe ze geld op buitenlandse rekeningen opsporen.

Dan nog een handige belastingtip. Maak extra afspraken over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ga bijvoorbeeld extra sparen voor het pensioen want het loon en de loonbelasting is dan minder want wat voor het pensioen gespaard wordt is fiscaal aftrekbaar.

We gaan bekijken hoe we enorm kunnen besparen op aanschaf autokosten door de auto in Duitsland aan te schaffen te importeren naar Nederland. Het zit namelijk zo dat wanneer een auto slechts 1 jaar oud is er al 30% van de BPM is afgeschreven. Een snel rekensommetje leert ons dat op een auto van 100.000 EURO er 22.000 EURO BPM op zit en dat er dus in 1 jaar al zon’n 7 tot 8 duizend EURO op bespaard is. Daarnaast heb je inkoopvoordeel omdat veel auto’s in Duitsland goedkoper zijn. Dit geld ook voor de aanschaf van een camper. En als je de standplaatst van je camper in Duitsland laat en met Duits kenteken gaat rondrijden hoef je zelfs helemaal geen BPM te betalen.

We zien hier hoe rijke Nederlanders net over de Belgische grens in Brasschaat legaal belasting kunnen ontwijken en natuurlijk van het Bourgondische Belgische leven kunnen genieten. We kijken mee over de schouder van een makelaar in Brasschaat en komen erachter dat er in het hele grensgebied met België en Nederland zo’n 70.000 Nederlanders zitten die profiteren van de Belgische belastingregels. Zo is er in België geen vermogensbelasting waardoor men geen successierecht hoeft te betalen en belastingvrij mag schenken.

En de nieuwe belastingtip gaat ook over schenkingsmogelijkheden. Zo mogen kinderen tot 35 jaar eenmalig 22.760,- EURO belastingvrij ontvangen en daarnaast nog eens 4.446,- EURO. Aan anderen mag jaarlijks 2.734,- belastingvrij worden geschonken. Ook wordt hier behandeld hoe Zwitserland met zijn bankgeheim het ultieme belastingparadijs is. Zo heeft elk dorpje zijn eigen belastingregime en betaal je weinig belasting. Omdat er een bankgeheim is hoef je geen papieren te laten zien en wordt er een schatting gemaakt met de plaatselijke wethouder of burgemeester aan de hand van de grootte van je huis en de manier hoe je je geld besteed en dat pakt dan erg gunstig uit voor de hoogte van de vermogensbelasting.

We zien hier dat bekende artiesten in Nederland belasting kunnen ontduiken. Onder andere U2, de Rolling Stones, Keith Richard en andere minder bekende artiesten maken hier gebruik van. Want voor het wereldwijd uitbrengen van een song maakt een band gebruik van een uitgever. De uitgever betaald dan royalties voor het uitgeven van het liedje. De uitgever zet dan een royalty BV op. De hoogte van de royalties wordt mede bepaald door het land waar de royalty BV zich bevind. De belasting op de royalties kan oplopen tot 30%. De band zou dan bijvoorbeeld maar 70% van de royalties ontvangen. Wanneer de band een vennootschap in Nederland begint en hier alle royalties laat binnenkomen dan wordt er geen belasting op de royalties betaald omdat Nederland dit zo heeft afgesproken in verdragen met het buitenland. Voorwaarde is wel dat de onderneming ook daadwerkelijk vanuit Nederland wordt geleid en hier alle belangrijke beslissingen vandaan komen.

De nieuwe belasting tip is om altijd je aanslag te controleren en vooral wanneer er een gewijzigde aanslag binnenkomt want de belastingdienst maakt ook fouten. maar dus niet als de royalty BV in Nederland is gevestigd. en betaald belasting over de royalties.

Meer info over deze afleveringen vindt u op belastingen.kro.nl

Leave a Reply